Bukan cerita seorang noob.


Selain soalan-soalan skema untuk budak oversea seperti,

-
Eh bila balik sini?
Bila balik sana pula?
Berapa tahun lagi sana?
Balik nak sambung apa?
Eh kos apa?
Eh ada eh orang melayu belajar Jordan?
Aaaaaa Jordan tu apa dia?
-

ada satu soalan lain yang aku suka.

"Bila dekat sana paling teringin nak makan apa?"

Nasi goreng kampung.

Banyaklah lagi lain termasuklah siput sedut masak lemak pucuk paku peh. Noob betul siapa tak makan binatang tu. Lagi noob siapa yang makan tapi tak reti sedut siput tu hekleh. Nikmat sedutan dia boleh khayal dua saat. Sebab kau sedut terus masuk ke tekak. Noob. Ada lagi satu perangai noob pemakan siput sedut. Sedut dari depan tak boleh, dia pergi tiup dari belakang. (pergi google mana satu depan mana satu belakang) Aku tahu sebab aku dahulu pun seorang noob.

Siapa sakit hati baca atas tadi dia noob.

Kah.


Kalau siapa tak tahu, cara penyediaan gulai siput sedut ni takdelah susah mana pun. Masak gulai tu macam biasalah. Jadi nanti kau pergi beli siput dekat pasar. Dia kotor berselut berlumpur berpasir apa semua tu. Kotor tu nanti bersihkanlah. Bersihkan sebersih bersihnya. Kemudian sementara diorang (siput) duk berlumba lumba nak panjat keluar dari bekas cepat cepat ambil sekor-sekor, pap! Potong bahagian belakang dia. Jangan jadi noob kat sini. Teknik kena betul kalau tak sia-sia je hancur siput tu. Kita nak buang belakang dia sikit je. Kalau kau nak buang semua, baik kau pergi makan kat kedai sana. Ceh.

Kenapa nak kena buang macam tu? Untuk memberikan pengalaman sedutan siput yang terindah dalam hidup kau. Slurpp! Sekali sedut dah keluar sedia untuk dimakan isinya. Dia jadi senang sebab dia dah tak bersambung dengan shell dia (shell bahasa melayu apa?)

So that's it. Siput sedut for noobies.***


Kau tak dapat semua benda yang kau nak dalam hidup ni. Tak boleh.

Untuk adanya sesuatu kadang-kadang akan ada yang perlu hilang. Untuk mendapatkan sesuatu kadang-kadang akan ada yang perlu diketepikan. Untuk terus ke hadapan kadang-kadang akan ada yang perlu ditinggalkan di belakang.

Aku pun taktahu ini motivasi ke apa yang aku dapat daripada seketul siput ni. Ibrah mungkin. Kenyang perut kenyang rohani. Acewah. (Done dakwah)

Menyeru semangat. Sekali lagi akan meninggalkan banyak benda yang kau sayang dekat sini, untuk menyambung musafir kau di tempat yang jauh sana. Fuh.

Doakan.

Kbai nak sambung kemas barang tiga jam lagi nak gerak airport bai.


Yang akan merindui gulai siput sedut,
Bukan lagi budak noob.No comments:

Post a Comment